Beskidzki browar warzy piwo z wykorzystaniem bio LPG
Browar Pinta rozwija kulturę piwną w Polsce od 2011 r. Kilka lat temu uruchomił nowoczesny zakład produkcyjny koło Żywca. Teraz stawia na odnawialne paliwo bio LPG.
Ponad 35 tys. hektolitrów piwa rocznie warzy Browar Pinta w Wieprzu koło Żywca. Firma uznaje się za pioniera polskiego piwowarstwa rzemieślniczego. Zakład w Wieprzu uruchomiła w 2019 r.
Browar zdecydował się teraz na wykorzystywanie paliwa bio LPG, które dostarczy Gaspol.
– Jesteśmy nowoczesnym browarem, ale posługujemy się tradycyjnymi metodami warzenia. Jakość i smak naszych piw zawsze pochodzą z najlepszych możliwych surowców i naturalnych procesów fermentacyjnych. Jednym z nowoczesnych i jednocześnie korzystnych dla środowiska rozwiązań na wyciągnięcie ręki jest korzystanie z bio LPG od Gaspolu – mówi Grzegorz Zwierzyna, współzałożyciel i współwłaściciel Browaru Pinta.
Instalacja gazowa w Browarze Pinta składa się z dwóch podziemnych zbiorników o pojemności 6,7 tys. litrów każdy oraz parownika.
Biopaliwo w procesie warzenia piwa
Firma wyjaśnia, że bio LPG to odnawialne paliwo, które pozwala łączyć efektywność energetyczną z troską o środowisko. Zamówiony biopropan używany będzie do produkcji pary technologicznej, która wykorzystywana jest w całym procesie warzenia piwa. Służy do gotowania brzeczki piwnej, podgrzewania wody i utrzymywania całego browaru w czystości.
Browar Pinta podkreśla, że położenie w Beskidzie Żywieckim jest dla niego zobowiązaniem. Dlatego chce stosować rozwiązania, które nie szkodzą środowisku i mają wpływ na jakość życia lokalnej społeczności. Jednym z nich ma być bio LPG. Jak zaznacza Ziemowit Fałat, współtwórca i współwłaściciel Browaru Pinta, to paliwo odnawialne nie tylko ogranicza emisje dwutlenku węgla w porównaniu do innych tradycyjnych surowców, ale też nie zanieczyszcza powietrza.
Paliwo odnawialne dla przemysłu spożywczego
Bio LPG dostarczany przez Gaspol powstaje jako produkt uboczny w procesie produkcji biopaliw drugiej generacji – głównie z olejów roślinnych, tłuszczów zwierzęcych i innych surowców pochodzenia biologicznego. Wytwarzany jest w certyfikowanych instalacjach w ramach systemów ISCC EU lub ISCC PLUS, co jest gwarancją m.in. niskiej emisyjności produktu.
Biopropan ma właściwości identyczne jak tradycyjny LPG, dzięki czemu może być stosowany w tych samych instalacjach, a zatem odpada wymóg kosztownej modernizacji instalacji lub urządzeń. To pozwala użytkownikom, np. zakładom produkcyjnym, szybko przejść na zastosowanie bio LPG. Ponadto biopropan można mieszać z konwencjonalnym LPG, dzięki czemu firmy mogą stopniowo zwiększać udział paliwa odnawialnego w ich miksie energetycznym.
– Bio LPG to rozwiązanie, które realnie wspiera przemysł spożywczy na drodze transformacji energetycznej, prowadząc tę branżę w kierunku redukcji emisji. Bio LPG ma nawet do 90% niższy ślad węglowy niż tradycyjny LPG dzięki procesowi produkcji opartemu na surowcach odnawialnych – zapewnia Donatella Squellerio, dyrektor sprzedaży i marketingu w Gaspolu.
Od momentu wprowadzenia biopropanu na polski rynek – co nastąpiło we wrześniu 2024 r. – producent pozyskał zamówienia od klientów z różnych sektorów: od branży HoReCa i handlu hurtowego, przez producentów opakowań, budownictwo i nieruchomości, po przemysł spożywczy i ciężki (np. produkcję cementu).
Barbara Blaczkowska
barbara.blaczkowska@gramwzielone.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy Gramwzielone.pl Sp. z o.o.